TOMATIS® metoda – pomoć pri rešavanju problema sa koncentracijom i pažnjom

TOMATIS® metoda – pomoć pri rešavanju problema sa koncentracijom i pažnjom

Tomatis® metoda ima primenu u rešavanju problema:

  • Školskih i akademskih problema ( diskalkulija, disleksija, disgrafija)
  • Problema pažnje i koncetracije
  • Problemi u koordinaciji, ritmu, praksiji, vizuoprostornoj sposobnosti
  • Veštinama verbalne komunikacije, podstiče razvoj govora i jezika


TOMATIS® metoda je prirodan neinvazivni pristup senzornoj stimulaciji. Sastoji se od posebnih sesija slušanja gde se glas ili muzika menjaju u realnom vremenu i kao takve predstavljaju prirodni „trening“ mozga. Primenjujući naizmenične filtere na muziku Mocarta, Valcera, gregorijanskog pevanja i ljudskog glasa, dr Tomatis je pokazao trajne promene u veštinama slušanja. Kada veštine slušane obrade ne funkcionišu kako bi trebalo, informacije kasne, završe na pogrešnom mestu ili se jednostavno izgube u prevodu. Postoji razlika između čuti i slušati. Slušanje/auditivna obrada podrazumeva mogućnost da primite, obradite i koristite ono što čujete iako je prag čujnosti uredan. Simptomi neadekvatne slušne obrade su isti kao kod problema sa sluhom, osim što se ne mogu otkriti standardnim testom sluha. Slušna obrada je mnogo više od sluha.
Metoda TOMATIS® ima za cilj da poboljša potencijal ušiju kako bi pomogla u treniranju mozga stvarajući tako promene u auditivnom procesuiranju, učenju, komunikaciji emocionalnoj i kognitivnoj sposobnosti. Ovaj efekat nastaje zbog neuroplastičnosti što je sposobnost mozga da stvara nove veze nakon specijalizovanih, trajnih i ponovljenih stimulusa.

Kako funkcioniše Tomatis® metoda ?

Kod Tomatis® metode u toku slušanja muzike dolazi do iznenadnih i neočekivanih
promena tzv. gatting efekta. Muzika se naglo menja u svojoj jačini, visini, boji i intezitetu. Ove promene su neprimetne za mozak i stvaraju efekat iznenađenja. Kao odgovor, mozak razvija svoju sposobnost da otkrije ove promene, što je veoma važno za poboljšanje slušne pažnje.

Kako se zvuk prenosi?

Zvuk se prenosu putem uređaja nazvanog „elektronsko uvo“ kojeg je osmislio dr Alfred Tomatis. Tokom Tomatis sesija slušanja muzika se prenosi preko slušalica koje provode zvuk putem vazdušne i koštane provodljivosti. Muzika preko slušalica dospeva u slušni kanal postavljenim na svako uho i kroz vibraciju preko vrha lobanje. Zvuk se prvo prenosi preko kosti lobanje na taj način se mozak priprema za prijem zvuka putem vazdušne provodljivosti. Ovaj dvostruki prenos
zvuka je proces koji će učiniti da mozak pravilno analizira zvučnu poruku. Pokrijte uši i pričajte normalne glasnoće. Čućete svoj glas savršeno jasno jer putuje uglavnom preko kosti lobanje.

Razvoj govora i jezika

Teško je naučiti kako izgovoriti reč kada ne možete jasno da obradite zvukove. Problem, sa slušanjem može da uzrokuje kašnjenje govora i jezika, čak učiniti dete neverbalnim. TOMATIS® metoda radi na na neuroplastičnosti neuronskih puteva koji dekodiraju i analiziraju zvukove, ravnotežu, koordinaciju i motoriku. Ova metoda može pomoći deci i odraslima da razvijaju strategije suočavanja sa poremećajima učenja i jezika.

Pažnja

Metoda Tomatis® je zasnovana na principu prenošenja kontrasta u muzici koja je dizajnirana tako da neprestano izneneđuje mozak. Cilj je pomoći mozgu da razvije automatske mehanizme za otkrivanje promena, koji služe za jačanje pažnje.

Razvoj motorike

Kroz direktnu interakciju sa vestibularnim nervom, Tomatis® metoda utiče na mišićni tonus i vertikalni položaj. Vestibularni sistem učestvuje u svim pokretima tela, tako da igra važnu ulogu u snalaženju u prostoru, automatizaciji pokreta tokom učenja, koordinaciji, kao i integraciji ritma.